Podczas lekcji techniki w rozdziale „ABC zdrowego żywienia” uczniowie klas piątych poznali składniki odżywcze oraz jakie funkcje pełnią w organizmie. Układali jadłospis stosując odpowiednią ilość kalorii. Dowiedzieli się jakie substancje chemiczne dodaje się do żywności, co to jest żywność przetworzona i nieprzetworzona oraz czym jest obróbka wstępna. Poznali również metody obróbki cieplnej i konserwacji produktów spożywczych.
Kiedy została zdobyta już wiedza teoretyczna przyszedł czas na praktyczne działania. Klasy piąte przygotowały zdrowy posiłek: kolorowe kanapki, owocowe szaszłyki i sałatki, tortille z warzywami.
Uczniowie mieli możliwość wykonywania swoich potraw w sali urządzonej w ramach programu Laboratoria Przyszłości. Do tworzenia smakołyków zostały wykorzystane stoliki, deski do krojenia, noże, talerze, fartuszki i ścierki kuchenne do wycierania naczyń.